Gerrit Hoffman woonde tijdens de oorlog bij zijn ouders aan de Da Costakade in Amsterdam, hij was hun enige kind. Na het behalen van zijn HBS-diploma trad hij in 1940 als kantoorbediende in dienst bij het Gewestelijk Arbeidsbureau (GAB). Van zijn jaarinkomen van ongeveer ƒ1566,- droeg hij voor ƒ600,- bij in het onderhoud van het gezin.
Bij het GAB hield Hoffman zich – samen met zijn collega Hendrik Eeltjes – vanaf 1943 intensief bezig met het saboteren van de tewerkstelling van arbeiders in Duitsland. Hij deed dit op zo’n grote schaal dat zijn vader zich diverse malen genoodzaakt zag hem te waarschuwen voorzichtiger te zijn. Daarnaast zorgde Hoffman ervoor dat mannen die in het kader van de arbeidsinzet door de Sicherheitspolizei, de Nederlandse Hulppolitie of tijdens algemene razzia’s op straat waren gearresteerd, met vervalste papieren een vrijstelling voor tewerkstelling kregen en in vrijheid werden gesteld.
Vijf dagen na door het verzet gepleegde moordaanslagen op negen Duitsgezinde GAB-ambtenaren werd Hoffman gearresteerd. Hij werd overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. Op 18 januari 1945 werd hij met tien collega’s bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.
Gerrit Hoffman ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.
Heeft u aanvullende informatie over Gerrit Hoffman? U kunt hier uw informatie toevoegen.