Beunders, Johan Willem

07.07.1920 - 08.03.1945 (24 jaar)

Beroep: Student medicijnen
Woonplaats: Amsterdam
Burgerlijke status: Ongehuwd

Joop Beunders studeerde vanaf 1938 medicijnen aan de Universiteit van Amsterdam. In 1943 – inmiddels student-assistent – weigerde hij de loyaliteitsverklaring te tekenen. Hij hield zich bezig met de organisatie van de voedselvoorziening aan Amsterdamse armen. Later verleende hij ook hulp aan onderduikers, die hij voorzag van bonkaarten en persoonsbewijzen.

In september 1944 werd Beunders lid van de gewestelijke staf van de Binnenlandse Strijdkrachten-Strijdend Gedeelte in Amsterdam. Vanaf die tijd werkte hij nauw samen met de arts dr. G.M.H. Veeneklaas, één van de leidende figuren in ‘Mission Draughts 2’ – een vanuit Engeland geleide operatie door het Bureau Bijzondere Opdrachten. In opdracht van Veeneklaas organiseerde Beunders de transporten van door de geallieerden gedropte wapens van Noord-Holland naar Amsterdam. Met grote voorzichtigheid en tact wist hij zich te verzekeren van de medewerking van leden van onder meer de water-, haven- en gemeentepolitie, de Crisis Controle Dienst en de economische recherche.

Op 1 maart 1945 liep hij bij zijn onderduikadres – de woning van Johan Bais en Theodoor van Gogh – aan de Weteringschans in Amsterdam in de val van postende leden van de Sicherheitspolizei. Hij werd opgesloten in het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. Op 8 maart 1945 werd Beunders bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.

Aan Beunders werd postuum een Certificate of Commendation toegekend wegens zijn hulp aan geallieerd vliegtuigpersoneel.

Joop Beunders ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Heeft u aanvullende informatie over Johan Willem Beunders? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage: