Blanken, Evert

30.09.1917 - 18.01.1945 (27 jaar)

Beroep: Kantoorbediende bij Ruys & Co. en het Gewestelijk Arbeidsbureau
Woonplaats: Amsterdam
Burgerlijke status: Ongehuwd

Evert Blanken was vanaf september 1936 als kantoor- en beursbediende werkzaam in zijn woonplaats Amsterdam. In oktober 1940 kwam hij als arbeidscontractant/kantoorbediende in dienst bij de afdeling Comptabiliteit van het Gewestelijk Arbeidsbureau (GAB).

Na enige tijd begon hij hier met het verstrekken van valse papieren aan en het vernietigen van gegevens over personen die in het kader van de arbeidsinzet naar Duitsland zouden worden uitgezonden. Een deel van hen kende hij als actief voetballer, lid van hockeyclub Hurley, tennisclub Amstelzicht en de Amsterdamsche Schaakclub.

Blanken was betrokken bij het illegaal verstrekken van bonkaarten en GAB-gelden aan ongeveer honderd onderduikers en familieleden van verplicht in Duitsland tewerkgestelde mannen. Daarnaast was hij lid van de Ordedienst.

Nadat het verzet op 5 januari 1945 een aantal GAB-medewerkers had geliquideerd die wel aan de registratie meewerkten, behoorde Blanken tot de zeventien medewerkers die op 10 januari op kantoor werden gearresteerd. Zij werden overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. Op 18 januari 1945 werd Blanken samen met tien collega’s bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.

Evert Blanken ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Heeft u aanvullende informatie over Evert Blanken? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage: