Bosse, Antonius Maria

20.04.1922 - 08.03.1945 (22 jaar)

Beroep: Winkelbediende / vertegenwoordiger te Haarlem
Woonplaats: Haarlem / Spanbroek
Burgerlijke status: Ongehuwd

Ton Bosse woonde in de eerste oorlogsjaren in zijn ouderlijk huis in Haarlem en werkte als bediende in de kantoorboekhandel van zijn vader. Toen hij zich medio 1943 in het kader van de jaarklassenactie moest melden bij het Gewestelijk Arbeidsbureau voor tewerkstelling in Duitsland, dook hij onder bij het echtpaar Jan Loos/Cor Loos-Schipper in Opmeer.

Na hier eerst aangesloten te zijn geweest bij de Ordedienst, werd hij in september 1944 lid van de Binnenlandse Strijdkrachten, gewest 11 Noord-Holland-Noord, commando Afwerpterreinen. Tot zijn taken behoorden het verbergen en bewaken van door de geallieerden gedropte wapens op het afwerpterrein ‘Mandrill’ aan de Zomerdijk tussen Spanbroek en Wognum. Tussen 9 september en medio november 1944 vond op dit weiland negenmaal een dropping plaats, waarbij in containers wapens, munitie, springstof en sabotagemateriaal werden afgeworpen. Een deel bleef in het gewest, de rest werd vervoerd naar de Zaanstreek, Amsterdam, Haarlem en het Gooi.

Bosse werd op 26 februari 1945 tijdens een inval op zijn onderduikadres door Landwachters uit Hoorn gearresteerd. Die dag werden ook andere leden van de Bewakingsgroep Droppingsveld ‘Mandril’ gearresteerd: Nicolaas Appel, Johannes Hoek, Jacobus Weerdenburg en Piet Eitjes. Eitjes raakte gewond en overleed nog diezelfde dag. De andere mannen werden naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam gebracht. In de ochtend van 8 maart 1945 werden zij bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.

Antonius Bosse ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

 

Heeft u aanvullende informatie over Antonius Maria Bosse? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage: