Lodder, Johannes

27.03.1918 - 08.03.1945 (26 jaar)

Beroep: Wachtmeester der marechaussee
Woonplaats: Wervershoof
Burgerlijke status: Gehuwd

Johannes Lodder (‘Aart’) trachtte als wachtmeester der marechaussee (brigade Medemblik) in de loop van de oorlog de Duitse maatregelen zoveel mogelijk te saboteren. Na eerder aangesloten te zijn geweest bij de Ordedienst, raakte hij in mei 1944 betrokken bij de activiteiten van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) in Wervershoof. Deze stond onder leiding van zijn buurman Johannes Langedijk.

In marechaussee-uniform vervoerde Lodder bonkaarten, persoonsbewijzen en – in spertijd – onderduikers. Daarnaast zorgde hij ervoor dat de LO-leiding veilig kon vergaderen. Goederen die hij in in zijn functie als marechaussee tijdens voorraadcontroles bij handelaren en boeren in beslag had genomen, werden zo mogelijk – via de LO – ter beschikking gesteld aan burgers en onderduikers.

In Lodders woning in Wervershoof was de luisterpost gevestigd van De Nieuwspomp en werd dit illegale blad samengesteld en getikt. Bij de oprichting van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) in Wervershoof werd Lodder leider van het strijdend gedeelte. Als zodanig gaf hij, bij zich thuis en op weilanden, theoretische en praktische wapeninstructies aan andere BS’ers. Op 25 januari 1945 werd Lodder onderweg naar een illegale bijeenkomst door de Grüne Polizei gearresteerd en samen met onder meer Langedijk via Medemblik en Alkmaar naar Amsterdam overgebracht. Op 8 maart 1945 werd hij bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.

Johannes Lodder ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

 

Heeft u aanvullende informatie over Johannes Lodder? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage: