Maassen, Edmond Adam

05.12.1913 - 18.09.1944 (30 jaar)

Beroep: Mijnwerker
Woonplaats: Brunssum
Burgerlijke status: Gehuwd

Door het nieuwe monument is de geschiedenis van de fusilladeplaats Rozenoord opnieuw onder de aandacht gekomen. Een aantal nabestaanden van gefusilleerden die eerder niet bekend waren hebben contact opgenomen en nieuwe informatie verstrekt. Dit heeft geleid tot verder onderzoek waarbij een negende fusilladedatum naar voren is gekomen. Op 18 september 1944 zijn zes mannen gefusilleerd bij Rozenoord aan de Amsteldijk, waaronder Edmond Maasen.

De in Duitsland geboren Edmond (Edmund) was werkzaam als mijnwerker in Limburg. Edmond werd op 31 augustus 1944 gearresteerd. Hij werd er van verdacht samen met stadsgenoten Albert Inberg en Hartog Frinkel springstoffen uit de mijnen te Limburg hebben weggenomen. De mannen zouden zouden deze naar Amsterdam vervoerd hebben met het doel deze ter beschikking van de verzetsbeweging te stellen. Uit naoorlogse bronnen blijkt dat men hiermee een aanslag wilde plegen op het Centraal Station van Amsterdam.

Op 18 september 1944 werd Edmond aan de Amsteldijk gefusilleerd. Tot op heden is het onduidelijk of de mannen zijn gefusilleerd vanwege de misdaad waarvan zij verdacht werden of dat zij ‘zur besonderen verwendung‘ of als represaillemaatregel zijn gefusilleerd.

Op 18 september 2018 verscheen het artikel ‘Het springstofverraad’ in de De Limburger over de verzetshelden Hartog Frinkel, Edmond Maassen en Albert Ingberg uit Brunssum

 

Heeft u aanvullende informatie over Edmond Adam Maassen? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage: