Roman, Jacobus Antonius

07.03.1913 - 27.02.1945 (31 jaar)

Beroep: Kwartiermeester bij de Koninklijke Marine en verpleger bij de Gemeentelijke Luchtbeschermingsdienst
Woonplaats: Den Helder
Burgerlijke status: Gehuwd

Koos Roman was van mei 1931 tot juli 1940 in zijn woonplaats Den Helder in dienst van de Koninklijke Marine, laatstelijk als kwartiermeester. Na de capitulatie ontving hij langere tijd wachtgeld; daarna was hij van maart 1942 tot december 1944 werkzaam als verpleger bij de Gemeentelijke Luchtbeschermingsdienst.

In de herfst van 1944 sloot hij zich aan bij de Stoottroep Den Helder-Anna Paulowna van de Binnenlandse Strijdkrachten-Strijdend Gedeelte. Al spoedig werden binnen deze stoottroep gewapende secties geformeerd, die per sectie onderverdeeld waren in drie groepen. Roman werd groepscommandant van een van de groepen in sectie I. Als zodanig gaf hij wapeninstructies en EHBO-lessen aan de leden van zijn groep. Ook was hij betrokken bij overvallen op zwarthandelaren.

Op maandagavond 5 februari 1945 werd hij – samen met zijn stoottroep-collega’s waaronder Leonardus Bosch en enkele onderduikers – in de schuur van de boerderij van een kwartiergever in Anna Paulowna gearresteerd. De volgende dag werden zij van de marinewerf in Den Helder overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Op 27 februari 1945 werd Roman bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.

Jacobus Antonius Roman ligt begraven op Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Heeft u aanvullende informatie over Jacobus Antonius Roman? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage: