Schamp, Theodorus Johannes

30.06.1904 - 14.04.1945 (40 jaar)

Beroep: Sergeant-majoor-telegrafist Koninklijke Marine; controleur bij de PTT
Woonplaats: Amsterdam
Burgerlijke status: Ongehuwd

Theo Schamp was sergeant-majoor-telegrafist bij de Koninklijke Marine en woonde in de Marinekazerne in Amsterdam. Na de capitulatie in mei 1940 werd hij met wachtgeld gestuurd en ging hij weer bij zijn ouders wonen. In september 1941 aanvaardde hij een betrekking als controleur bij de Dienst Luistervergunningen van het Staatsbedrijf der PTT. Na een oproep voor terugvoering in Duitse krijgsgevangenschap te hebben ontvangen, dook hij medio mei 1943 onder op verschillende adressen.

Vanaf september 1943 was Schamp als reserve-marconist verbonden aan de Radiodienst van de Ordedienst (OD). Sinds september 1944 was hij ten behoeve van het Algemeen Hoofdkwartier van de OD en de illegale Groep 2000 als marconist dagelijks actief bij het verzenden van gecodeerde telegrammen vanaf Leidend Station-II (LS-II). Een geïnstalleerde radio-, zend- en ontvangpost in de woning van Dirk Hulsman. Daarnaast was hij betrokken bij het verzorgen van droppingterreinen.

Op 30 januari 1945 werd Schamp bij een inval door de Sicherheitspolizei in het pand waar LS-II stond opgesteld gearresteerd en overgebracht naar het Oranjehotel in Scheveningen. Later werd hij teruggevoerd naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Op 14 april 1945 werd hij aan de Amsteldijk bij Rozenoord gefusilleerd.

Theo Schamp werd in 1954 postuum onderscheiden met het Kruis van Verdienste.

Theo Schamp ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Heeft u aanvullende informatie over Theodorus Johannes Schamp? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage: