Smitt, Johannes Gesinus

04.07.1910 - 08.03.1945 (34 jaar)

Beroep: Scheikundig ingenieur bij de BPM
Woonplaats: Santpoort
Burgerlijke status: Gehuwd

Hans Smitt (‘Hendrikse’) was aan het begin van de oorlog als scheikundig ingenieur werkzaam in het laboratorium van de NV Bataafsche Petroleum Maatschappij in Amsterdam. Na in juli 1940 op wachtgeld te zijn gesteld, hield hij zich zelfstandig, in een door hem opgezet eigen laboratorium, bezig met de fabricatie van zoetmiddelen en geneesmiddelen en met de import van en handel in chemicaliën.

Vanaf 1941 verleende hij individueel hulp aan joodse landgenoten. Nadat hij langere tijd vergeefs contact had gezocht met illegale groepen teneinde zich daarbij te kunnen aansluiten – men was huiverig, onder meer omdat hij inzake een ‘zoetstofaffaire’ diverse malen in moeilijkheden was gekomen met de Prijsbeheersing, was gearresteerd en een zeer hoge boete had gekregen – kwam hij in september 1944 in contact met het V-Leger, een in Velsen actieve verzetsorganisatie. Voor deze inmiddels in de Binnenlandse Strijdkrachten opgenomen groep verzamelde hij enige militaire inlichtingen.

Op de avond van 23 februari 1945 werd Smitt in Santpoort in zijn woning aan de Wijnoldy Daniëlslaan gearresteerd door de Duitsgezinde Nederlandse politiemedewerkers en via het Hoofdbureau van politie op 2 maart overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Op 8 maart 1945 werd hij bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.

Hans Smitt ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Heeft u aanvullende informatie over Johannes Gesinus Smitt? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage: