Colofon

Rozenoord

100 namen, 140 levens, 100 lege stoelen.

Bij Rozenoord, een zijpad van de Amsteldijk, werden tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog vermoedelijk honderdveertig Nederlanders door de Duitse bezetter gefusilleerd. De meesten waren betrokken bij het verzet. Van honderd gefusilleerden zijn de namen bekend. In 1946 werd op het Rozenoordpad een algemene plaquette geplaatst zonder vermelding van namen. In 2015 heeft elke gefusilleerde een eigen plek gekregen in het Amstelpark.

De website monument-rozenoord.nl is de digitale variant van het monument. Bezoekers vinden hier informatie over het monument, de fusillades bij Rozenoord en de slachtoffers. Op de website schuilt achter iedere stoel – afhankelijk van de beschikbare gegevens – een korte biografie van een gefusilleerde. Naast informatiewebsite functioneert het digitale monument als basis voor het educatieprogramma.

Kunstenaar: Ram Katzir

Projectleider kunst: Anita Frank, Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid

Website: Ehud Neuhaus

Tekst & redactie: Van Gisteren, werkplaats voor historische projecten

Het digitale monument had niet tot stand kunnen komen zonder het uitgebreide en zorgvuldige onderzoek van historici Peter H. Heere en Arnold Th. Vernooij. Alle informatie over de gefusilleerden en fusilladedata is gebaseerd op hun boek De Eerebegraafplaats te Bloemendaal (Den Haag 2005).

Educatieprogramma: Van Gisteren, werkplaats voor historische projecten

©2015 Monument Rozenoord