Lauwerens, Leendert

24.07.1903 - 14.04.1945 (41 jaar)

Beroep: Sergeant-telegrafist Koninklijke Marine
Woonplaats:
Burgerlijke status: Gehuwd

Leen Lauwerens (‘Etty’) woonde met zijn gezin in Den Helder en werkte als sergeant-telegrafist bij de Koninklijk Marine. Na de capitulatie in mei 1940 ging hij in verband met langdurig verblijf in Nederlands-Indië met pensioen. Van oktober 1942 tot juni 1943 werkte hij als tijdelijk conciërge op de Rijks-HBS in Coevorden. Hij dook onder na een oproep voor terugvoering in krijgsgevangenschap te hebben ontvangen.

Lauwerens sloot zich aan bij de Ordedienst (OD) en hield zich vanaf 1943 bezig met spionage en het in kaart brengen van het zojuist ontdekte olieveld bij Schoonebeek. Vanaf het voorjaar 1944 was hij ten behoeve van het algemene hoofdkwartier van de OD en de illegale Groep 2000 betrokken bij het werk van de OD-Radiodienst.

Als chef-marconist van de radio-, zend- en ontvangpost Leidend Station-II – die geïnstalleerd was in de woning van Dirk Hulsman aan de Nieuwe Herengracht in Amsterdam – had hij tot september 1944 regelmatig contact met de zendposten in de diverse OD-gewesten en na Dolle Dinsdag dagelijks verbinding met het reeds bevrijde Eindhoven.

Op 30 januari 1945 werd Lauwerens bij een inval door de Sicherheitspolizei in het pand aan de Nieuwe Herengracht gearresteerd. Hij verbleef tweeëneenhalve maand in gevangenschap in het Oranjehotel in Scheveningen en het Huis van Bewaring Weteringschans in Amsterdam. Op 14 april 1945 werd hij bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.

Leendert Lauwerens werd in 1954 postuum onderscheiden met het Kruis van Verdienste.

Leendert Lauwerens ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Heeft u aanvullende informatie over Leendert Lauwerens? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage: