Reidsma, Leendert

05.05.1919 - 30.01.1945 (25 jaar)

Beroep: Student te Delft; calculator scheepswerf te Dordrecht
Woonplaats: Dordrecht
Burgerlijke status: Ongehuwd

Leen Reidsma studeerde aan de Technische Hogeschool in Delft voor scheepsbouwkundig ingenieur. In het voorjaar van 1943 weigerde hij de loyaliteitsverklaring te tekenen en dook hij onder. Waarna hij in november 1943 tijdens een controle op persoonsbewijzen werd gearresteerd en ingesloten in het Oranjehotel in Scheveningen. Na twaalf dagen werd hij vrijgelaten en tewerkgesteld als calculator bij de afdeling scheepsbouw van Scheepswerf en Machinefabriek de Biesbosch in Dordrecht.

In de zomer van 1944 sloot Reidsma zich aan bij de illegale spionagegroep-Albrecht. De leden van de groep hielden zich bezig met militaire spionage-activiteiten voor Bureau Inlichtingen in Londen, en later ook voor het bevrijde zuiden. Als verkenner bracht Reidsma militaire stellingen in kaart. In september 1944 sloot hij zich aan bij de Binnenlandse Strijdkrachten-Strijdend Gedeelte in Dordrecht. Vanaf medio oktober verspreidde hij ook het illegale blad De Vrije Pers. In dezelfde periode zamelde hij geld in voor stakende en ondergedoken spoorweglieden.

Als gevolg van verraad werd Reidsma op 30 november 1944 in Dordrecht gearresteerd en overgebracht naar Utrecht. Hier hij tijdens verhoren zwaar werd mishandeld. Later werd hij overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Op 30 januari 1945 werd Reidsma bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.

Leendert Reidsma ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Heeft u aanvullende informatie over Leendert Reidsma? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage: