Ton Frankenmolen keerde in 1935 – na vanaf 1927 in Limburg o.a. het RK Gymnasium Venray te hebben bezocht – in verband met het overlijden van zijn vader terug naar het ouderlijk huis in Amsterdam. Hij ging hier als verkoper werken bij Vroom & Dreesmann in de Kalverstraat. In zijn vrije tijd schreef hij romans (zoals De sleep wordt hoe langer hoe grooter) en gedichten.
Toen hij in juli 1943 in aanmerking kwam voor de arbeidsinzet in Duitsland, accepteerde hij een betrekking als buitendienst-ambtenaar bij de afdeling Rüstung van het Gewestelijk Arbeidsbureau (GAB). Al spoedig fungeerde hij als illegale contactman tussen het GAB en enkele grote bedrijven in de metaalsector (zoals de Nederlandsche Dok-Maatschappij, Nederlandsche Scheepsbouw-Maatschappij en Werkspoor).
Frankenmolen zorgde ervoor dat tientallen arbeidskrachten zich konden onttrekken aan tewerkstelling in Duitsland. Hij saboteerde de zogenoemde plaatsvervangersregeling, verwees naar anti-Duitsgezinde keuringsartsen en verstrekte Ausweise, Z-kaarten en andere vervalste papieren. Tegelijkertijd liet hij gegevens bij het GAB verdwijnen of maakte ze administratief onvindbaar. Daarnaast hield Frankenmolen zich bezig met het verspreiden van illegale lectuur, vooral Het Parool.
Op 10 januari 1945 werd Frankenmolen samen met zestien collega’s gearresteerd nadat het verzet vijf dagen eerder een aantal Duitsgezinde GAB-medewerkers had geliquideerd. Zij werden overgebracht naar het Huis van Bewaring op de Weteringsschans. Op 18 januari 1945 werd hij bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd. Vijf weken later werd zijn enige kind geboren: een zoon, Ton.
Ton Frankenmolen ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.
Heeft u aanvullende informatie over Antonius Henricus Frankenmolen? U kunt hier uw informatie toevoegen.