Cor Goudriaan werkte van september 1940 tot zijn oproep voor de verplichte arbeidsinzet in juni 1943 als facturist bij Mercedes-Benz in Amsterdam. Na twee maanden in Koblenz Duitsland te zijn tewerkgesteld, simuleerde hij een ziekte, vluchtte uit het ziekenhuis en dook onder in zijn ouderlijk huis in de Sassenheimstraat in Amsterdam.
Goudriaan werkte hierna in het geheim bij een zadelmaker en zijn vroegere werkgever. ’s Avonds typte hij exemplaren van het illegale blad Het Parool over, die vermenigvuldigd en verspreid werden onder buurtgenoten. Daarnaast verleende hij hulp aan onderduikers. Als lid van de Knokploeg-‘Lodewijks’ en – vanaf september 1944 – sectiecommandant bij de Binnenlandse Strijdkrachten-Strijdend Gedeelte in Amsterdam-West nam hij deel aan overvallen op collaborateurs, maakte hij wapens schoon en gaf hij wapeninstructies.
Nadat twee mede-BS’ers op 26 februari 1945 waren gearresteerd, werden de in de winkelkelder van melkslijter en BS’er C. Koenis in melkbussen verborgen handgranaten, stenguns en tienduizenden patronen uit voorzorg per handkar naar elders vervoerd. Toen de Sicherheitspolizei omstreeks acht uur ‘s avonds de woning / melkwinkel aan de Woestduinstraat overviel, waren Goudriaan en mevrouw M. Koenis-Zijdewind hier nog aanwezig en werden beiden gearresteerd. Mevrouw Koenis werd op 4 maart vrijgelaten. Goudriaan werd overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. Op 8 maart 1945 werd hij bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.
Cor Goudriaan ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.
Heeft u aanvullende informatie over Cornelis Goudriaan? U kunt hier uw informatie toevoegen.