Nicolaas Molenaar – gehuwd, vader van een zoon – was in de eerste oorlogsjaren werkzaam bij de Verenigde Blikfabrieken in Krommenie. Toen hij in 1943 een oproep kreeg voor de arbeidsinzet in Duitsland, ging hij – om zich hieraan te onttrekken – bij Wehrmachtsaannemer L.P. van V. in Beverwijk werken. In de zomer van 1944 kwam Molenaar als voorarbeider / uitvoerder in dienst van aannemer Johannes Anthonius van der Hijden uit Santpoort.
Van der Hijden voerde samen met ‘bunkerbouwer’ Hendrik B. voor eigen rekening diverse werken uit voor de Duitse Wehrmacht in de duinen bij IJmuiden – onder meer camouflage voor bunkers. Hendrik B., die in financieel conflict was met Van der Hijden, liet verscheidene instanties schriftelijk weten dat Molenaar een keetwagen, kruiwagens, hout en/of rails had gestolen ten nadele van hem en de Wehrmacht. Molenaar werd begin februari 1945 door de Feldgendarmerie aangehouden op zijn werk en ingesloten in het Hoofdbureau van politie in Velsen.
Een week later werd hij, samen met zijn inmiddels eveneens gearresteerde patroon en collega’s Pieter Gulikers en Cornelis Johannes de Vries, overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Op 8 maart 1945 werden zij bij represaille bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.
Nicolaas Molenaar ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.
Heeft u aanvullende informatie over Nicolaas Molenaar? U kunt hier uw informatie toevoegen.
Krantenberichten Molenaar
Radio Oranje: orgaan voor strijdend Nederland: Amsterdam, 21 maart 1945
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010438532%3Ampeg21%3Aa0002.
Persmededeelingen van “Bureau Houtman” 24-03-1945
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010438013.