Hendrik Abbink was vanaf 1938 als bankbediende werkzaam bij de Hollandsche Bank-Unie in Amsterdam en woonde sinds 1941 met vrouw en dochter in Duivendrecht. In juli 1943 werd hij aangewezen voor verplichte tewerkstelling in Duitsland. Om hieraan te ontkomen wist hij via een relatie als arbeidscontractant/schrijver een betrekking te verkrijgen bij het Gewestelijk Arbeidsbureau (GAB) in Amsterdam.
Hier nam hij vrijwel direct deel aan het saboteren van de uitzending van arbeiders naar Duitsland. Daarnaast verstrekte hij vervalste papieren aan een aantal mensen, zodat zij als verlofganger niet hoefden terug te keren naar Duitsland. Ook zorgde hij ervoor dat zij stam- en bonkaarten verkregen en soms ergens illegaal konden gaan werken. Begin januari 1945 weigerde Abbink zijn medewerking te verlenen aan de registratie van arbeidskrachten in het kader van de Liese-Aktion – een Duitse actie die tot doel had Nederlandse mannen te werven voor de Duitse arbeidsinzet.
Nadat het verzet op 5 januari 1945 een aantal GAB-medewerkers had geliquideerd die wel aan de registratie meewerkten, werden Abbink en zestien collega’s op 10 januari op kantoor gearresteerd. Zij werden overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. Op 18 januari 1945 werd hij samen met tien collega’s gefusilleerd bij Rozenoord aan de Amsteldijk.
Hendrik Abbink ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.
Heeft u aanvullende informatie over Hendrik Abbink? U kunt hier uw informatie toevoegen.