Nicolaas Akkerman (‘Winkelman’) was vanaf 1936 hoofd van de openbare lagere school in Wervershoof. In 1940-1941 was hij voorzitter van de plaatselijke Nederlandse Unie – een politieke beweging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij begon in 1942 met het onderbrengen van onderduikers in West-Friesland.
Samen met een collega was hij hoofd van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) afdeling Wervershoof. Zij richtte vanaf 1943 in de omgeving diverse LO-afdelingen op. Onder het voorwendsel van een chronische ziekte kreeg Akkerman ziekteverlof, waardoor hij zich geheel kon bezighouden met de hulpverlening aan onderduikers. Hij voorzag hen van vervalste documenten, geld en honderden bonkaarten, welke hij in soms zeer ver afgelegen plaatsen (zoals Deurne) bemachtigde. Enige malen lukte het hem een gearresteerde onderduiker vrij te krijgen.
Akkerman hield zich eveneens bezig met het verspreiden van het illegale blad Je Maintiendrai. Op 7 juli 1944 moest hij – met zwangere vrouw en twee kinderen van acht en vijf jaar – onderduiken, omdat hij door de Landwacht werd gezocht. Tijdens zijn onderduikperiode in Amsterdam verzamelde hij militaire inlichtingen voor het Bureau Inlichtingen in Londen, welke naar Zwitserland werden gezonden.
Na in december 1944 teruggekeerd te zijn naar Wervershoof werd hij op 3 februari 1945 als gevolg van verraad in zijn schuilplaats gevonden en met zijn koerierster gearresteerd. Na gevangenschap in Alkmaar werd hij overgeplaatst naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Op 8 maart 1945 werd hij bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.
Nicolaas Akkerman ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.
Heeft u aanvullende informatie over Nicolaas Akkerman? U kunt hier uw informatie toevoegen.
Krantenbericht Akkerman
Radio Oranje: orgaan voor strijdend Nederland: Amsterdam, 21 maart 1945
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010438532%3Ampeg21%3Aa0002.