Bak, Jacques

02.04.1922 - 07.02.1945 (22 jaar)

Beroep: Kantoorbediende / boekhouder
Woonplaats: Amsterdam
Burgerlijke status: Ongehuwd

Jacques Bak werkte als kantoorbediende bij de NV Deutsche Möbel Werkstätte in Amsterdam. In zijn vrije tijd was hij actief als loods bij de zeeverkenners / padvinderij.

In het najaar van 1944 werd Bak in Amsterdam lid van de Raad van Verzet  / Binnenlandse Strijdkrachtengroep Bataljon Three Castles. Met het oog op de aanstaande bevrijding was de groep speciaal gericht op het bezetten en beschermen van drie belangrijke gebouwen in het centrum van de hoofdstad: het Koninklijk Paleis op de Dam, het Hoofdpost- en telegraafkantoor en het zogenoemde Geldkantoor – ‘bureau van de ontvanger der directe belastingen’. De leden van de groep hielden zich in deze periode hoofdzakelijk bezig met schietoefeningen. Daarnaast verrichtte Bak koeriersdiensten ten behoeve van de Binnenlandse Strijdkrachten.

Als gevolg van verraad door een oud-groepslid – die meende dat Bak een belangrijke en leidende positie had in de Raad van Verzet – werd hij in de ochtend van 9 januari 1945 op zijn kantoor in de Planciusstraat in Amsterdam gearresteerd door de Sicherheitspolizei. Bak werd vervolgens overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. Op 7 februari 1945 werd hij bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.

Jacques Bak ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Heeft u aanvullende informatie over Jacques Bak? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage: