Beukman, Franciscus

23.11.1921 - 08.03.1945 (23 jaar)

Beroep: Student medicijnen
Woonplaats: Amsterdam
Burgerlijke status: Ongehuwd

Frans Beukman studeerde vanaf 1940 medicijnen aan de Universiteit van Amsterdam. In april 1943 weigerde hij als student de door de bezetter geëiste loyaliteitsverklaring te tekenen.

Gevolg gevend aan de oproep door Höhere SS- und Polizeiführer Rauter van 5 mei 1943, meldde Beukman zich op 6 mei bij de commandant van het Polizeisicherungsbereich Amsterdam. Diezelfde avond werd hij onder bewaking van Ordnungspolizei en Nederlandse politie per extra-trein van de NS naar concentratiekamp Ommen gebracht.

Op 6 mei werden ongeveer 3200 personen per trein naar Ommen vervoerd. In de dagen daarna volgden nog 600 personen, in totaal ruim 40% van de mannelijke studenten. Na een zenuwinzinking in Ommen werd Beukman overgebracht naar psychiatrisch ziekenhuis Brinkgreven in Deventer. Later keerde hij geestelijk nog verzwakt en “vergeten” door de bezetter terug naar Amsterdam.

In augustus 1944 raakte Beukman – in het verzet bekend onder de naam F. Ballink – betrokken bij het illegale blad De Wegwijzer. Naast redactionele werkzaamheden hield hij zich bezig met de verspreiding van het blad. Tevens was hij lid van de Ordedienst en later van de Binnenlandse Strijdkrachten in Amsterdam. Op 19 december 1944 werd hij thuis door Nederlandse leden van de Sicherheitspolizei gearresteerd en ingesloten in het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. Op 8 maart 1945 werd hij bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.

Frans Beukman ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Heeft u aanvullende informatie over Franciscus Beukman? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage: