Broekhuijsen, Henricus Gerhardus

04.12.1919 - 14.04.1945 (25 jaar)

Beroep: Typist / hulp-commies
Woonplaats: IJmuiden
Burgerlijke status: Ongehuwd

Hein van Broekhuijsen vocht tijdens de meidagen in 1940 op de Grebbeberg. Na de capitulatie was hij tot mei 1941 in de Opbouwdienst, waarna hij een aanstelling kreeg als typist bij Rijkswaterstaat in IJmuiden. In die functie kopieerde hij illegaal bouwtekeningen van de verdedigingswerken van de Festung IJmuiden. Vanaf februari 1942 werkte hij als hulp-commies bij ’s Rijks belastingen in Nispen.

Toen Van Broekhuijsen zich in mei 1943 moest melden voor terugvoering in krijgsgevangenschap, weigerde hij en dook onder: eerst in Bloemendaal, daarna bij zijn ouders in Zutphen. In april 1944 lukte het hem bij ’s Rijks belastingen in Haarlem een baan te krijgen in de buitendienst in Overveen. Vanaf oktober 1944 was hij als koerier en seiner van de technische afdeling betrokken bij het inlichtingenwerk van het Binnenlandse Strijdkrachten-Commando Vesting IJmuiden/Velsen. Samen met zijn tweelingbroer Arnoldus bouwde hij kristalontvangers.

Als gevolg van verraad werden Hein en Arnoldus en zijn verloofde op 16 februari 1945 door de Sicherheitspolizei thuis gearresteerd. Tijdens een huiszoeking werden gedeelten van niet-afgewerkte tekeningen aangetroffen. Beide broers werden naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam gebracht. Arnoldus verbleef tot de bevrijding in gevangenschap. Hein werd op 14 april 1945 bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.

Ter nagedachtenis aan Van Broekhuijsen is een straat naar hem genoemd in IJmuiden.

Hein van Broekhuijsen ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Heeft u aanvullende informatie over Henricus Gerhardus Broekhuijsen? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage: