Eijfinger, Augustinus Aloysius

10.03.1925 - 08.03.1945 (19 jaar)

Beroep: Hotelknecht / schrijver bij de Belastingdienst
Woonplaats: Den Haag
Burgerlijke status: Ongehuwd

De nog thuiswonende Guus Eijffinger was in de loop van de oorlog werkzaam als hotelknecht en schrijver bij de Belastingdienst. Om te voorkomen dat hij door de bezetter bij een razzia zou worden opgepakt en verplicht in Duitsland zou moeten werken, dook hij eind 1944 onder in Wervershoof. In Wervershoof waren op een bevolking van ca. 3300 inwoners ruim 300 onderduikers ondergebracht.

Eijffinger kwam in huis bij wachtmeester der marechaussee Johannes Lodder, de plaatselijk commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten-Strijdend Gedeelte. Lodder gaf in zijn woning onderdak aan de luisterpost van het illegale blad De Nieuwspomp en wapeninstructies aan de strijdkrachten. Eijffinger ging zijn onderduikgever hierbij helpen.

Als gevolg van verraad overviel de Grüne Polizei op 25 januari 1945 de woning van Lodder. Eijffinger probeerde door in een sloot te springen aan arrestatie te ontkomen. Nadat de Grünen een aantal geweerschoten op hem hadden afgevuurd, moest hij zijn vluchtpoging opgeven en werd hij in de overvalwagen gegooid. Samen met onder meer Lodder werd hij via Medemblik en Alkmaar overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Op 8 maart 1945 werd hij bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.

Guus Eijffinger ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Heeft u aanvullende informatie over Augustinus Aloysius Eijfinger? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage: