Jan Friederich was tijdens de oorlogsdagen in mei 1940 in militaire dienst. Na de capitulatie werkte hij als zelfstandig meubelmaker en restaurateur van antieke en moderne meubels in Amsterdam. In april 1943 voldeed hij niet aan de oproep van de bezetter zich als oud-militair in krijgsgevangenschap te begeven. In plaats van zich te melden dook hij onder.
In september 1944 werd hij plaatsvervangend groepscommandant van een Binnenlandse Strijdkrachten groepering in Amsterdam-Oost. Naast het geven van vuurwapeninstructies was hij speciaal belast met het vervoer van wapens. In zijn ouderlijk huis – Friederich woonde bij zijn 77-jarige moeder in de Balistraat – bevond zich een wapenopslagplaats van de Binnenlandse Strijdkrachten.
Op 16 februari 1945 – enkele dagen nadat Friederich een wapentransport had geleid van een depot aan de Ringdijk naar zijn woning – verrichtte de Sicherheitspolizei een inval en huiszoeking in de woning. De bergplaats met wapens werd ontdekt. Friederich en zijn commandant Pieter Gorter werden gearresteerd en ingesloten in het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. Op 8 maart 1945 werden zij bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.
Jan Friederich ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.
Heeft u aanvullende informatie over Johannes Thomas Fransiskus Friederich? U kunt hier uw informatie toevoegen.