Piet Gorter was gedurende de oorlogsdagen in mei 1940 als gemobiliseerd matroos betrokken bij gevechtshandelingen in Rotterdam. Na de capitulatie werkte hij korte tijd in het kader van de Opbouwdienst. Vanaf medio oktober 1940 was hij als telefonist werkzaam bij de Gemeentelijke Luchtbeschermingsdienst in Amsterdam.
In 1943 raakte hij in de Indische Buurt in betrokken bij de hulpverlening aan onderduikers. In september 1944 sloot Gorter zich aan bij de Binnenlandse Strijdkrachten in Amsterdam-Oost. Hij was betrokken bij het formeren van groepen, verzamelde inlichtingen over objecten en locaties in Schellingwoude en had als groepscommandant – onder H. Hempenius (‘Flip’) – onder andere de verantwoordelijkheid voor een wapenopslagplaats aan de Ringdijk. Toen dit depot na enkele arrestaties niet meer veilig was, werden de wapens overgebracht naar een bergplaats onder de woning van plaatsvervangend groepscommandant Jan Friederich in de Amsterdamse Balistraat.
Twee dagen later – op 16 februari 1945 – deed de Sicherheitspolizei daar een inval, waarbij Friederich werd gearresteerd. Diezelfde dag werd Gorter in zijn woning aan Palembangstraat aangehouden en overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. Op 8 maart 1945 werd hij bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.
Piet Gorter ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.
Heeft u aanvullende informatie over Pieter Gorter? U kunt hier uw informatie toevoegen.