Groot, Cornelis Hendrikus de

13.10.1913 - 08.03.1945 (31 jaar)

Beroep: Jurist / ambtenaar / redacteur
Woonplaats: Amsterdam
Burgerlijke status: Gehuwd

Mr. Cornelis Hendrikus (Kees) de Groot was voor de oorlog redacteur van Propria Cures, Rood Kader, Fundament en De Socialist. Hij reisde als correspondent naar de Burgeroorlog in Spanje en hielp Duits-joodse vluchtelingen. Tijdens de mobilisatie was hij ingedeeld bij de luchtafweertroepen in Rotterdam en Haamstede. In 1940 werd hij ambtenaar op het Departement van Economische Zaken.

In december 1941 raakte De Groot in Amsterdam betrokken bij het illegale blad Het Parool. Al spoedig was hij een van de belangrijkste medewerkers. Na de arrestatie van enkele mede-redactieleden in de herfst van 1942, dook hij onder en besteedde hij verder al zijn tijd en energie aan het blad. De Groot schreef artikelen, redigeerde berichten, corrigeerde drukproeven en onderhield de contacten met zetters, drukkers en verspreiders. Hij vervoerde papier en duizenden Parools – de oplage steeg tot 40.000 – en organiseerde vanaf september 1944 de uitgave van Parool-nieuwsbulletins.

Toen hij op 1 maart 1945 voor een werkbespreking arriveerde op de Weteringschans in Amsterdam bij de woning van Johan Bais en Theo van Gogh, liep hij in handen van de Sicherheitspolizei. De woning was die dag door de Sicherheitspolizei overvallen. Iedereen die in de uren daarna het huis naderde, werd gearresteerd en ondervraagd. Aan het eind van de middag werden negen mannen, waaronder De Groot, naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans overgebracht en zeven vrouwen (enkelen van hen koerierster) naar de Amstelveenseweg.

Pogingen om de Groot vrij te kopen mochten niet baten. Op 8 maart 1945 werd hij onder de schuilnaam Chris den Goevers gefusilleerd bij Rozenoord aan de Amsteldijk. De Groot liet een vrouw en drie kinderen achter. Ten tijde van zijn arrestatie was Maria Blooker zwanger van hun derde kind.

De Groot – die, aldus Het Parool, na de bevrijding van Nederland “bij het sociaal-economisch en geestelijk herstel een bijzondere rol [zou] hebben kunnen vervullen” – werd bij Koninklijk Besluit van 7 mei 1946 postuum onderscheiden met het Verzetskruis 1940-1945. Twee dagen later vond de uitreiking aan zijn nabestaanden plaats door koningin Wilhelmina.

Kees de Groot ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Heeft u aanvullende informatie over Cornelis Hendrikus de Groot? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage: