Gulikers, Pieter Joseph Hubert

13.03.1893 - 08.03.1945 (51 jaar)

Beroep: Bankemployé
Woonplaats: Santpoort
Burgerlijke status: Gehuwd

Pieter Gulikers – in 1920 gehuwd en vader van zes dochters – werkte sinds 1919 als kantoorbediende bij De Twentsche Bank in Haarlem. In de jaren 1939-1940 was Gulikers ploegcommandant van de Velser Vrijwillige Burgerwacht geweest. Met enkelen uit die kring sloot hij zich begin 1942 aan bij de verzetsorganisatie het V-Leger, welke in Velsen al langere tijd actief was.

In het kader van de afdeling Burgerwerk van het V-Leger verzorgde Gulikers onderduikers, zamelde hij geld in voor het Nationaal Steunfonds en verspreidde hij illegale nieuwsbulletins. Daarnaast verstrekte hij het V-Leger gegevens over militaire objecten in IJmuiden. Mede om die reden was hij medio 1944 als boekhouder in dienst getreden bij Wehrmachtsaannemer Johannes van der Hijden.

Bij de oprichting van de Binnenlandse Strijdkrachten in september 1944 werd Gulikers benoemd tot sectiecommandant in Santpoort-Dorp. Op 13 februari 1945 werd hij – in verband met een wraakactie van ‘bunkerbouwer’ B. tegen diens oud-compagnon Van der Hijden –  in de tuin achter zijn woning in Santpoort door de Feldgendarmerie gearresteerd. Na enkele dagen te zijn ingesloten in het Hoofdbureau van politie, werd hij overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Op 8 maart 1945 werd hij bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.

Pieter Gulikers ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Heeft u aanvullende informatie over Pieter Joseph Hubert Gulikers? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage: