Hulsman, Dirk

14.10.1920 - 14.04.1945 (24 jaar)

Beroep: Matroos 2e klasse Koninklijke Marine
Woonplaats: Amsterdam
Burgerlijke status: Gehuwd

Dick Hulsman werkte vanaf mei 1937 als matroos bij de Koninklijke Marine. Toen hij rond 1940 op wachtgeld werd gesteld ging hij aan de slag in de broodbakkerij van zijn vader. In januari 1941 trad Hulsman op contractbasis in dienst bij het Rijksbureau voor Diamant. Na eind april 1943 een oproep voor terugkeer in Duitse krijgsgevangenschap te hebben ontvangen, doken hij en zijn jonge echtgenote afwisselend onder in Purmerend en in een jachthaven en een molen in Uitgeest. Hier vervalste Hulsman individueel enkele persoonsbewijzen.

Na de geboorte van hun zoon keerde het echtpaar in januari 1944 terug naar Amsterdam. Hier ontmoette Hulsman majoor-telegrafist en Ordedienst-lid Theodorus Schamp. Kort hierna werd in de woning van Hulsman in het Oudeliedentehuis-complex van de NH Diaconie aan de Nieuwe Herengracht een radio-, zend- en ontvangpost (Leidend Station-II) ingericht ten behoeve van de illegale Groep 2000 en de Ordedienst (OD).

In de door Hulsman, Schamp en Leendert Lauwerens getimmerde ruimte werd – met medeweten van de directeur van het tehuis – een geheime telefoonlijn aangelegd, waarmee verbinding kon worden onderhouden met het Algemeen Hoofdkwartier van de OD. In de woning werden ook verzetsvergaderingen gehouden en er werkten constant marconisten. Gedurende korte tijd verbleven een geheim agent en het joodse gezin Wijnberg in de woning.

Op 30 januari 1945 overviel de Sicherheitspolizei het pand en werden alle aanwezigen, onder wie Hulsman, gearresteerd. Hij werd gevangen genomen in het Oranjehotel in Scheveningen. Later werd hij afgevoerd naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Op 14 april 1945 werd Hulsman gefusilleerd bij Rozenoord aan de Amsteldijk.

Hulsman werd in 1954 postuum onderscheiden met het Kruis van Verdienste.

Dick Hulsman ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Heeft u aanvullende informatie over Dirk Hulsman? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage: