Ittmann, Cesar Willem

25.07.1914 - 07.02.1945 (30 jaar)

Beroep: Chirurg-assistent
Woonplaats: Amsterdam
Burgerlijke status: Gehuwd

Cees Ittmann was als chirurg-assistent werkzaam in het Binnengasthuis in Amsterdam. Hij verrichtte sinds 1943 illegaal werk voor het studentenverzet en was medewerker van de Persoonsbewijzencentrale. Later werd hij lid van Knokploeg-Amsterdam en in september 1944 trad hij toe tot de Binnenlandse Strijdkrachten.

Als arts verleende Ittmann belangeloos medische hulp en verzorging aan zieke en gewonde verzetsmensen en – joodse – onderduikers. Hij verwees jongemannen die niet verplicht tewerkgesteld wilden worden naar een “goede” huisarts die hen kon afkeuren. Ook hielp hij hen aan pillen die hen niet konden schaden, maar wel arbeidsongeschikt maakten. In januari 1945 was Ittmann met enkele collega’s betrokken bij de bevrijdingsactie van de joodse Lena Wolff, die met een schotwond bewaakt werd op zijn afdeling in het Binnengasthuis.

Op 19 januari 1945 vond een inval in het ziekenhuis plaats nadat een chauffeur en lid van de Knokploeg aan de Sicherheitspolizei had verraden dat Ittmann op een zolderkamer in het Binnengasthuis leden van de Knokploeg-Frans illegaal had ondergebracht en verzorgde. Van de drie te arresteren werknemers was op dat moment alleen Ittmann aanwezig. Na zijn arrestatie werd hij overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. Op 7 februari 1945 werd hij bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.

In 1992 is het pad dat van de Amsteldijk naar de oude gedenkplaats leidt naar Cesar Willem Ittmann vernoemd.

Cesar Ittmann ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Heeft u aanvullende informatie over Cesar Willem Ittmann? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage: