Kloos, Jan

07.05.1919 - 30.01.1945 (25 jaar)

Beroep: Student biologie te Leiden en Utrecht / assistent-ornitholoog te Wageningen
Woonplaats: Dordrecht
Burgerlijke status: Gehuwd

De doctoraalstudent biologie Jan Kloos weigerde in maart 1943 de loyaliteitsverklaring te tekenen. Als assistent-ornitholoog bij de Plantenziektenkundige Dienst in Wageningen raakte hij betrokken bij illegaal werk. Tijdens de geallieerde luchtlandingen rond Arnhem en Nijmegen in september 1944 bevond Kloos zich in Dordrecht waar hij opgenomen was in de plaatselijke Ordedienst. Hij fietste direct naar Wageningen om zich te melden, maar keerde terug naar Dordrecht toen de Wageningse bevolking op 1 oktober werd geëvacueerd.

In Dordrecht werd hij lid van de Binnenlandse Strijdkrachten-Strijdend Gedeelte en begon hij gegevens over geschutsopstellingen, troepen- en treinbewegingen te verzamelen voor de Inlichtingendienst van de Binnenlandse Strijdkrachten en de spionagegroep-Albrecht. Ook verspreidde hij illegale lectuur.

Een week na de aanhouding van Leendert Reidsma – in wiens zakboekje Kloos en zijn vrouw stonden genoteerd – werden Kloos en en zijn vrouw Diet Kloos-Barendregt in de nacht van 8 op 9 december 1944 in Dordrecht gearresteerd. Ze waren slechts zestien dagen eerder getrouwd. Na in Utrecht bij verhoren zwaar te zijn mishandeld werd Kloos in januari van het Huis van Bewaring Wolvenplein overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam.

Op 30 januari 1945 werd hij bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd. Zijn echtgenote was vijf dagen eerder in Utrecht vrijgelaten.

Jan Kloos ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Heeft u aanvullende informatie over Jan Kloos? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage:

Verzetsactiviteiten

Zie ook: www.ru.nl/jankloos