Koning, Andries de

23.07.1917 - 31.03.1945 (27 jaar)

Beroep: Landarbeider te Kapelle
Woonplaats:
Burgerlijke status: Ongehuwd

Andries de Koning was tijdens de meidagen in 1940 in militaire dienst. Na de capitulatie keerde hij terug naar zijn ouders aan de Kanaaldijk in Kwadendamme (op Zuid-Beveland in Zeeland). Hij ging als landarbeider werken bij boomkwekerij D.J. van der Have in Kapelle.

Toen De Koning zich eind april 1943 diende te melden voor terugvoering in Duitse krijgsgevangenschap, dook hij onder bij zijn oom Gerard de Koning in Amsterdam. Met zijn oom nam hij deel aan het verzet: in 1943 in verband met de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers, in 1944 in de Ordedienst, in twee verschillende knokploegen en in de Binnenlandse Strijdkrachten. De Koning was betrokken bij overvallen op distributiekantoren, het opgraven en vernielen van telefoon- en telegraafkabels, het ontvreemden van telefoondraad, het verwijderen van springstof uit een dijklichaam in de Fordhaven en het vervoer van wapens.

Op 6 maart 1945 werd De Koning samen met zijn oom gearresteerd, nadat door de Sicherheitspolizei een munitiedepot was ontdekt bij pastoor F.L. Esser O.E.S.A. – van de Augustinuskerk aan de Postjesweg in Amsterdam. Zij werden overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. Op 31 maart 1945 werden zij bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.

Ter herinnering aan Andries de Koning is een straat naar hem genoemd in Kwadendamme.

Andries de Koning ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Heeft u aanvullende informatie over Andries de Koning? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage: