Langedijk, Johannes

07.05.1902 - 08.03.1945 (42 jaar)

Beroep: Verzekeringsagent
Woonplaats: Wervershoof
Burgerlijke status: Gehuwd

Johannes Langedijk (‘Visser’, ‘Lodewijks’) was werkzaam als agent-incasseerder bij de Algemeene Friesche Levensverzekeringsmaatschappij. Daarnaast was hij bode van een bouwvereniging, een speeltuinvereniging en het Wit-Gele Kruis en brandstoffenbeheerder van de Coöperatie Ons Vertrouwen.

Toen de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers in 1943 tot stand kwam, bouwde hij – samen met Nicolaas Akkerman: zij kenden elkaar uit de begin 1942 verboden Nederlandse Unie – in zijn woonplaats Wervershoof de plaatselijke organisatie op. Langedijk bracht zeer vele onderduikers onder en voorzag hen van bonkaarten en voedsel. Voor het verkrijgen van de benodigde financiële middelen zette hij diverse acties op.

Daarnaast hield hij zich in het najaar van 1944 bezig met het vervaardigen (ca. 200 exemplaren per uitgave) en verspreiden van het plaatselijke illegale blad De Nieuwspomp (ook bekend onder de naam Pijpje Drop), waarin de inwoners van Wervershoof op hun plichten werden gewezen. Langedijk werd gezien als ‘de ziel’ van het verzet in Wervershoof.

Op 25 januari 1945 werd een groot deel van de organisatie in Wervershoof opgerold. Langedijk werd in de ochtend van die dag in zijn woning door de Grüne Polizei gearresteerd en overgebracht naar Medemblik. Enkele dagen later werd hij vervoerd naar het Huis van Bewaring in Alkmaar en op 12 februari naar het Huis van bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Op 8 maart 1945 werd hij bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd. Langedijk had zeven kinderen. Op het moment van arrestatie was zijn vrouw nog maar net zwanger van hun achtste kind, een dochter die in augustus 1945 werd geboren.

Johannes Langedijk ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Heeft u aanvullende informatie over Johannes Langedijk? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage: