Meedendorp, Willem Teunis

14.03.1922 - 18.01.1945 (22 jaar)

Beroep: Magazijnbediende bij Simon de Wit en schrijver bij de Gemeente-waterleidingen en het Gewestelijk Arbeidsbureau Amsterdam
Woonplaats: Amsterdam
Burgerlijke status: Gehuwd

Wim Meedendorp kwam in maart 1943 in dienst bij het Gewestelijk Arbeidsbureau (GAB) op de afdeling Migratie. Na enige tijd begon hij bij het GAB adressenmateriaal te vernietigen of onvindbaar te maken. Hij verstrekte papieren aan bijvoorbeeld verlofgangers, die daarmee niet meer naar Duitsland hoefden terug te keren.

Nadat in juli 1943 enige GAB-ambtenaren – na verraad – waren gearresteerd wegens het plegen van sabotage, werd door de (NSB-)directeur van de GAB als strafmaatregel een aantal andere ambtenaren aangewezen voor werk in Duitsland. Van medio augustus 1943 tot september 1944 was Meedendorp in Borken tewerkgesteld in een levensmiddelenbedrijf. Het lukte hem om zich wegens gezondheidsredenen te laten afkeuren en Meedendorp keerde terug naar Amsterdam. Begin oktober ging hij weer bij het GAB werken, ditmaal bij de Arbeidsbeurs aan de Passeerdersgracht. Ook hier zette hij zijn illegale activiteiten voort.

Vijf dagen na door het verzet gepleegde moordaanslagen op negen Duitsgezinde GAB-ambtenaren werd Meedendorp gearresteerd. Zij werden overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. Op 18 januari 1945 werd hij met tien collega’s bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.

Willem Teunis Meedendorp ligt begraven op de de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Heeft u aanvullende informatie over Willem Teunis Meedendorp? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage: