Melle, Job Daniël van

26.05.1897 - 14.04.1945 (47 jaar)

Beroep: Boekhouder
Woonplaats: Goes
Burgerlijke status: Ongehuwd

Boekhouder Job van Melle (‘Veldhoen’/‘Van Berkel’) deed in mei 1940 een vergeefse poging mee te gaan met de zich van Zeeland naar Vlaanderen terugtrekkende Franse troepen. Vanaf ongeveer 1943 was hij actief binnen de afdeling Goes van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO).

Na de arrestatie van naaste medewerkers als gevolg van het doorslaan van een gearresteerde Duitse deserteur dook Van Melle in september onder in Utrecht. Hier zocht hij direct contact met de LO. Van Melle kwam in contact met H.Ch. Kohlbrugge (‘Chrisje’), die via de smokkelroute de ‘Zwitserse Weg’ betrokken was bij het naar Engeland verzenden van bescheiden van militair belang.

In 1944 werd Van Melle koerier voor Sectie V van het algemeen hoofdkwartier van de Ordedienst (OD). Een- of tweemaal per week bracht hij spionagemateriaal (rapporten, tekeningen, bijlagen) betreffende openbare werken – zoals havens, bruggen, gas- en elektriciteitsvoorzieningen – van Utrecht naar Amsterdam. Toen het reizen per trein vanaf september 1944 onmogelijk werd, ging hij per fiets. Nadat dit door sneeuw en vorst steeds moeilijker werd, ging hij te voet met een slede.

Op 20 februari 1945 werd van Melle in Amsterdam tijdens de avondklok gearresteerd. Bij het fouilleren werden gecodeerde stukken gevonden. Van Melle werd tijdens de verhoren in het Huis van Bewaring aan de Weteringschans zwaar mishandeld maar noemde geen namen. Op 14 april 1945 werd hij  bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.

Bij Koninklijk Besluit van 22 december 1951, nr. 10, werd Van Melle postuum onderscheiden met het Verzetskruis 1940-1945. De uitreiking aan zijn nabestaanden vond op 2 oktober 1952 plaats in het Paleis op de Dam door Koningin Juliana. Ter nagedachtenis aan Van Melle is een straat naar hem genoemd in Goes.

Job van Melle ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Heeft u aanvullende informatie over Job Daniël van Melle? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage: