Jantjen van Nijendaal zat nog op school toen hij zich begin 1944 bij een verzetsman in Wijk bij Duurstede meldde voor het verrichten van illegale activiteiten op radiotechnisch gebied. Omdat dit soort werk niet voorhanden was, bleef hij tot de zomer praktisch werkloos. Hierna kreeg hij opdracht wapens van Veenendaal naar zijn woonplaats te vervoeren en werd hij betrokken bij het observeren van Duits militair verkeer. Op zeker moment zag Van Nijendaal kans het geweer van een Duitser te bemachtigen. Toen bleek dat dit door derden was gezien en de plaatselijke Duitse Ortskommandant hiervan in kennis was gesteld, werd het wapen door een oude stadsgenoot teruggebracht. De commandant verklaarde hierop af te zien van maatregelen.
Toen Van Nijendaal op 9 januari 1945 op de Markt in Wijk bij Duurstede veel belangstelling toonde voor daar geparkeerde Duitse voertuigen, werd hij door de Duitse commandant aangeroepen en gevraagd waarom hij zich niet had aangemeld voor het verrichten van werk voor de Duitsers. Nadat Van Nijendaal naar diens zin een brutaal en uitdagend antwoord had gegeven werd hij aangehouden. Tijdens het hierop volgend verhoor kwam de kwestie van het gestolen geweer weer naar boven. Van Nijendaal werd overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam.
Op 30 januari 1945 werd Van Nijendaal bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd. Hij was achttien jaar.
Ter nagedachtenis van Van Nijendaal – en mede-inwoner, Cornelis Anthonius van Rijn – is in Wijk bij Duurstede op de Singel bij het park van Kasteel Duurstede een door beeldhouwer / oud verzetsman Hubert C.M. van Lith ontworpen monument geplaatst.
Jantjen van Nijendaal ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.
Heeft u aanvullende informatie over Jantjen Jan van Nijendaal? U kunt hier uw informatie toevoegen.