Rijswijk, Dirk Jan van

28.10.1904 - 08.03.1945 (40 jaar)

Beroep: Gemeenteambtenaar te Velsen
Woonplaats: Velsen
Burgerlijke status: Gehuwd

Dirk van Rijswijk (‘Zwart’) werkte als adjunct-commies op de afdeling Openbare Werken van de gemeente Velsen. Vanaf eind 1941 – begin 1942 was hij een van de stuwende krachten achter en leidende personen in de illegale organisatie het V-Leger. Als commandant van de afdeling Burgerwerk – onder hem ressorteerden afdelingscommandanten in IJmuiden, Santpoort en Velsen-Noord – hield hij zich onder meer bezig met het verzorgen van onderduikers en het verspreiden van illegale bladen.

Binnen het Nationaal Steunfonds in Velsen leidde hij vanaf ongeveer 1943 de administratie en na enige tijd de hele organisatie. Daarnaast was hij voorzitter van de Voedselcommissie en lid van het bestuur van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers in Velsen/Santpoort. Vanaf september 1944 was hij als Binnenlandse Strijdkracht-officier onder andere belast met financiële aangelegenheden.

In zijn woning op de Terrasweg in Santpoort verleende Van Rijswijk onderdak aan een joods meisje. Tijdens een verzetsvergadering op donderdag 1 maart 1945 ten huize van J.P. Coté arresteerden twee leden van het Velser politiekorps – op de hoogte door arrestaties een week eerder – Van Rijswijk, Coté en drie andere illegale werkers. De volgende ochtend werd Van Rijswijk van het Hoofdbureau van politie in IJmuiden-Oost overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Op 8 maart 1945 werden zij bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.

Dirk van Rijswijk ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Heeft u aanvullende informatie over Dirk Jan van Rijswijk? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage:

http://www.oorloginmijnbuurt.nl/monument-rozenoord/

http://www.oorloginmijnbuurt.nl/monument-rozenoord/ Ga naar de deel over Dirk Jan van Rijswijk