Sjoert Schwitters werkte in Amsterdam eerst bij Uitgeversmaatschappij Pallas als ontwerper voor het maandblad International Textiles. Van oktober 1939 tot april 1942 was hij werkzaam voor de sociaal-democratische uitgeverij De Arbeiderspers als technisch opmaker en redacteur van het geïllustreerde weekblad Wij. Ons werk, ons leven (oplage 70.000 exemplaren). Hierna was hij zelfstandig werkzaam: hij schreef kinderboeken (die als speelgoed werden verkocht) en radiohoorspelen voor kinderen.
Rond 1943 liet Schwitters zijn half-joodse, zwangere echtgenote en zoontje in Amsterdam achter in hun woning aan de Spuistraat en verhuisde hij – mogelijk mede om zich te onttrekken aan de arbeidsinzet – naar Blaricum, waar hij ging samenwonen met zijn vriendin. Incidenteel verleende hij hulp aan joodse landgenoten, door hen onder te brengen bij zijn moeder en zijn (vanaf september 1944 ex-)vrouw, met wie hij tot medio 1944 contact had.
Op 31 januari 1945 werd Schwitters in Blaricum aangehouden tijdens een huiszoeking waarin men op zoek was naar een geheime zender. Nadat hem, zo vernam een medegevangene later, gevraagd was of hij communist was, antwoordde hij – de vraag niet goed begrijpend of verstaand – bevestigend, waarop Schwitters werd overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Op 31 maart 1945 werd hij bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.
Sjoert Schwitters ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.
Heeft u aanvullende informatie over Sjoert Christianus Pieter Schwitters? U kunt hier uw informatie toevoegen.