Jacob Smuling was firmant van de transportmaatschappij Fa. Wed. R.B. Smuling en lid van vele besturen en commissies in Amsterdam. In 1922 werd hij aangenomen in de vrijmetselaarsloge La Bien Aimée waar hij later bevorderd werd tot Gezel en verheven tot Meester. Gedurende zeven jaar was hij secretaris van de Loge.
De Vrijmetselarij werd door de bezetter beschouwd als een ‘sinistere internationale samenzwering’.
Smuling werd beschouwd als een vooraanstaand lid. Op 7 oktober 1940 werd hij gearresteerd en verhoord. Ruim een jaar later, op 7 januari 1941 werd hij vrijgelaten uit het Huis van Bewaring aan de Weteringschans.
Spoedig na zijn invrijheidstelling sloot Smuling zich aan bij de organisatie de Zeemanspot. Door het inzamelen en uitbetalen van gelden verleende hij financiële steun aan bijvoorbeeld vrouwen en gezinnen van zeevarenden, joodse landgenoten en – ten tijde van de spoorwegstaking – ondergedoken spoorwegmensen. In zijn bedrijf aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam, verleende Smuling kantoorruimte en telefoongebruik aan een inlichtingenbureau van de Binnenlandse Strijdkrachten. Ook hield hij er joodse goederen in bewaring.
In de ochtend van 7 februari 1945 werd Smuling in zijn woning door de Sicherheitspolizei gearresteerd en diezelfde morgen bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.
Jacob Smuling ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.
Heeft u aanvullende informatie over Jacob Smuling? U kunt hier uw informatie toevoegen.
Krantenbericht Smuling
VN-nieuws: speciaal bulletin van Vrij Nederland. 09-02-1945
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010527114%3Ampeg21%3Aa0011.