Piet Stokhof (‘Piet Slof’) was onderofficier bij het Korps Mariniers. Nadat hij op 3 mei 1940 uit Nederlands-Indië was teruggekeerd, werd hij vier dagen later naar Rotterdam gestuurd. Hier werd hij op 11 mei – één dag na het begin van de oorlog – tijdens gevechten door een long geschoten. Na een jaar te zijn verpleegd in herstellingsoord ‘Kareol’ in Bloemendaal, kreeg hij een aanstelling als brugwachter in Groningen.
Toen hij zich in mei 1943 moest melden voor terugkeer in Duitse krijgsgevangenschap, dook hij onder in Wervershoof. Eerst bij plaatselijk leider van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) Johannes Langedijk, daarna bij diens buurman Johannes Lodder. Via hen ging ook Stokhof zich bezighouden met LO-activiteiten. Naast het verrichten van koeriersdiensten en het rondbrengen van bonkaarten, was hij behulpzaam bij het in orde brengen van valse persoonsbewijzen en het verspreiden van de illegale bladen De Wacht en De Nieuwspomp.
In 1944 organiseerde hij de Ordedienst in Wervershoof en omgeving. Vanaf september behoorde hij tot de staf in Binnenlandse Strijdkrachten-Strijdend Gedeelte-onderdistrict Enkhuizen/Medemblik en was hij toegevoegd officier/districtsinstructeur in district III Hoorn.
Op 26 januari 1945 werd hij onder hevig verzet in Wervershoof gearresteerd door de Grüne Polizei. Via Medemblik en Alkmaar werd overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Op 8 maart 1945 werd hij bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.
Piet Stokhof ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.
Heeft u aanvullende informatie over Petrus Antonius Stokhof? U kunt hier uw informatie toevoegen.