Stokmans, Johann Arnold Christoph

05.04.1900 - 08.03.1945 (44 jaar)

Beroep: Handelaar in rotan-artikelen te Haarlem / onderhopman Nederlandse Arbeidsdienst
Woonplaats:
Burgerlijke status: Gehuwd

De in april 1939 als Landstorm-sergeant gemobiliseerde Johann Stokmans was kort na de capitulatie in mei 1940 betrokken bij het leggen van verzetscontacten in een van de groepen die later de Ordedienst zouden vormen. Korte tijd later werd hij ingeschakeld bij het organiseren van een inlichtingendienst in Noord-Holland.

In opdracht van de leiding van zijn groep ging hij over naar de Opbouwdienst en later naar de Nederlandse Arbeidsdienst (NAD). Hier was het zijn taak gegevens over officieren te verzamelen en door ‘cellenbouw’ de dienst te desorganiseren. Ook was hij betrokken bij het vernielen van automaterieel in de stafgarage te Doorn.

In september 1944 – toen hij opdracht kreeg met twee auto’s, materieel, wapens en 25 NAD-manschappen naar een vliegveld in Duitsland te vertrekken – deserteerde hij en dook hij met een deel van de NAD’ers onder bij Aloijsius Christiaan Naarstig in Amsterdam. Eind 1944 werd Stokmans commandant Binnnenlandse Strijdkrachten (BS) van de verdedigingsgroep-Noord in Amsterdam.

Op 18 februari 1945 werd hij – twee dagen nadat mede-onderduiker en BS-officier Johannes van Welij op een missie in Hoorn was aangehouden – met Naarstig in diens woning aan de Amstel door de Sicherheitspolizei gearresteerd en overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. Op 8 maart 1945 werd hij bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.

Johann Stokmans ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Heeft u aanvullende informatie over Johann Arnold Christoph Stokmans? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage: