Venema, Willem

31.10.1916 - 18.01.1945 (28 jaar)

Beroep: Kantoorbediende bij het Gewestelijk Arbeidsbureau
Woonplaats: Amsterdam
Burgerlijke status: Gehuwd

Wim Venema was vanaf december 1938 als scheepsklerk werkzaam bij de KNSM in Amsterdam en kwam in november 1939 in militaire dienst. Na zijn demobilisatie en een periode van werkloosheid was hij vanaf november 1940 als boekhouder werkzaam bij de firma Spaargaren & Koppen in Amsterdam. Daarna trad hij in mei 1942 – drie maanden daarvoor getrouwd – als arbeidscontractant in dienst op het hoofdkantoor van het Gewestelijk Arbeidsbureau (GAB).

Door het verstrekken van vervalste papieren – Ausweise, Bescheinigungen, e.d. – en het vernietigen en laten ‘verdwijnen’ van adressen in GAB-bestanden, vrijwaarde hij diverse personen die voor terugvoering in krijgsgevangenschap of tewerkstelling in Duitsland in aanmerking kwamen. In zijn woning verleende hij regelmatig enkele nachten onderdak aan joodse landgenoten. Daarnaast was hij betrokken bij het vervaardigen en verspreiden van illegale lectuur (waarschijnlijk De Nieuwsbode). Hiertoe ontvreemdde hij grote hoeveelheden stencilpapier en -inkt uit het GAB-magazijn. Ook was hij lid van de Ordedienst.

Vijf dagen na door het verzet gepleegde moordaanslagen op negen Duitsgezinde GAB-ambtenaren werd Venema gearresteerd. Zij werden overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. Op 18 januari 1945 werd hij met tien collega’s bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.

Willem Venema ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Heeft u aanvullende informatie over Willem Venema? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage: