Jaap van Weerdenburg werkte vanaf 1940 als stoffenkamer-employé bij W.E. Goyarts Confectie-Industrie in Amsterdam. Toen hij in juni 1943 in het kader van de jaarklassenactie een oproep ontving, slaagde hij erin via familie van zijn patroon een baan in Berlijn te krijgen in de civiele kledingindustrie.
Nadat hij in oktober gedwongen was als kantoorbediende/tolk in een Rüstungsbetrieb (wapenfabriek) te gaan werken, ging hij in december 1943 met ziekteverlof naar huis. Toen het in november 1944 niet langer lukte zijn “ziekte” te rekken, dook hij samen met zijn broer onder: eerst bij de koster van de Rooms Katholieke kerk in Wognum, daarna op een boerderij in Spanbroek.
In december 1944 werd Weerdenburg lid van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS). Hij werkte als administrateur en instrueerde mede-BS’ers hoe de op het afwerpterrein ‘Mandrill’ gedropte wapens te hanteren. Als gevolg van verraad werden hij, zijn broer en onder meer Nicolaas Appel, Antonius Bosse en Johannes Hoek op 26 februari 1945 door Landwachters gearresteerd. Via Hoorn werden zij overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam.
Op 8 maart 1945 werden zij bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd. Weerdenburgs broer – geen BS’er – werd op 13 maart in Emmerich tewerkgesteld bij de Duitse Bouwonderneming Organisation Todt, hij keerde na de bevrijding terug.
Jacobus Weerdenburg ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.
Heeft u aanvullende informatie over Jacobus Ludovicus van Weerdenburg? U kunt hier uw informatie toevoegen.
Krantenbericht Weerenburg
Radio Oranje: orgaan voor strijdend Nederland: Amsterdam, 21 maart 1945
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010438532%3Ampeg21%3Aa0002.