Welij, Johannes Christiaan Lodewijk Karel van

21.07.1907 - 08.03.1945 (37 jaar)

Beroep: Gehuwd
Woonplaats: Leiden
Burgerlijke status: Landbouwkundig ingenieur / arbeidsleider Nederlandse Arbeidsdienst

Jan van Welij trad in augustus 1938 als (reserve) eerste-luitenant in blijvende militaire dienst in de Doelenkazerne in Leiden. Tijdens de meidagen in 1940 nam hij deel aan gevechtshandelingen bij Valkenburg (ZH), Sassenheim en Delft. Na de capitulatie ging hij over naar de Opbouwdienst en in maart 1941 werd hij onderhopman bij de afdeling Werken van de Nederlandse Arbeidsdienst (NAD).

Binnen de NAD behoorde Welij tot de verzetsgroep rond Johann Stokmans. Op demonstratieve wijze weigerde Van Welij de Germaanse groet aan zijn commandant. Het gebaar van de Heil Hitler-groet, maar zonder deze woorden was in oktober 1943 voor het NAD-kader verplicht gesteld.

Na in september 1944 te zijn gedeserteerd, dook hij onder in Amsterdam bij o.a. Aloijsius Naarstig. Welij trad toe als bewapeningsofficier tot de Ordedienst en later de Binnenlandse strijdkrachten. Op 16 februari 1945 liep hij tijdens een opdracht in Hoorn in een woning in handen van de Landwacht, die hem arresteerde. Via Alkmaar werd Welij overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Op 8 maart 1945 werd hij bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.

Jan van Welij ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Heeft u aanvullende informatie over Johannes Christiaan Lodewijk Karel van Welij? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage: