Door het nieuwe monument is de geschiedenis van de fusilladeplaats Rozenoord opnieuw onder de aandacht gekomen. Een aantal nabestaanden van gefusilleerden die eerder niet bekend waren hebben contact opgenomen en nieuwe informatie verstrekt. Dit heeft geleid tot verder onderzoek waarbij een negende fusilladedatum naar voren is gekomen. Op 18 september 1944 zijn zes mannen gefusilleerd bij Rozenoord aan de Amsteldijk, waaronder Jacob Wiersma.
Jacob was kantoorbediende in Amsterdam. Hij was lid van het verzet en verspreidde onder andere radioberichten. Op 13 september werd Jacob op straat gearresteerd, toen hij met zijn broer naar kantoor liep. Het is alleen bekend dat hij in de Euterpestraat is verhoord, daarna is hij naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans gebracht.
Op 18 september 1944 werd Jacob aan de Amsteldijk – vermoedelijk door leden van de Sicherheitspolizei uit Amsterdam – gefusilleerd.
Heeft u aanvullende informatie over Jacob Wiersma? U kunt hier uw informatie toevoegen.
Correctie en aanvullingen op: Wiersma, Jacob 07.09.1909 – 18.09.1944 (35 jaar)
Uit J.L. Wiersma. Herinneringen aan Mijn Vroegste Jeugd, en aan Familie en Werk in de Crisis- en Oorlogsjaren. Amsterdam, 2000, uitgave in eigen beheer. “Mijn broer Jacob kon moeilijk onrecht verdragen. Op 7 september was hij 35 jaar geworden. Kort daarna werd hij opgepakt en geëxecuteerd. Jacob was op 13 september, samen met zijn zwager, van zijn woning op de Breedeweg bij onze moeder op de Linnaeuskade 5 langsgegaan, om even te groeten.
Kort na het verlaten van ons familiehuis werd hij bij de tramhalte van lijn 9 voor het politiebureau in de Linnaeusstraat aangehouden door de S.D.: ‘Kommen Sie mit…’ Zijn zwager nam in paniek de tram, in angst ook te worden meegenomen. Mijn broer is mogelijk verraden door iemand op het kantoor waar hij werkte, die iets gemerkt had van zijn werk voor joodse onderduikers. Bij zijn aanhouding had hij belastende papieren bij zich. Vijf dagen later werd hij doodgeschoten aan de Amstel, dichtbij begraafplaats Zorgvlied. Mijn zuster Joop heeft jaren na de oorlog kunnen traceren dat hij op Westerveld is gecremeerd, alwaar zijn as is verstrooid. Jacobs vrouw Annie was vier maanden zwanger van hun eerste kind. Het zoontje, naar zijn vader vernoemd, werd besmet met tuberculose in het gezin van een buurvrouw die op hem paste. Kleine Jaap overleed eind augustus 1945, zes maanden oud.” (p. 79)
Jacob Wiersma was het achtste kind van Johannes Wiersma uit Schiermonnikoog en Gettje Schut, uit Koudum, Friesland. Zijn ouders vestigden zich in Amsterdam. Zijn vader, Johannes Wiersma, uit een zeevarend geslacht, werd al jong kapitein bij de KNSM. Hij kreeg later de leiding van het hele KNSM-etablissement. Jacob Wiersma was gehuwd met Hendrijntje (Annie) van Leeuwen. Op de bijgevoegde foto: Familiebezoek in Baambrugge, augustus 1944. Staand, derde van links, Jacob Wiersma, een paar weken voor zijn executie op 18 September 1944. De eerste van links is zijn zwager Henk de Jong, gefusilleerd op 13 Februari 1945.
Foto Jacob Wiersma
Portret van Jacob Wiersma, gemaakt in de oorlogsjaren voor zijn persoonsbewijs