Theo van Gogh (‘Van Laar’) studeerde vanaf 1941 economie aan de Universiteit van Amsterdam en was bestuurslid van het Amsterdamsch Studenten Corps M.A.R.N.I.X. In maart-april 1943 nam hij deel aan studentenacties tegen het tekenen van de loyaliteitsverklaring.
Op 25 mei 1943 werd Van Gogh tijdens een razzia in de Jodenbuurt op zijn kamer aan de Amstel gearresteerd en als ondergedoken student tot 8 september gevangen gehouden in Amsterdam en Vught. Na op 6 juni 1944 – tijdens het vervoer van radiozendlampen – bij een treincontrole te zijn gearresteerd wegens een onregelmatigheid in zijn persoonsbewijs, verbleef hij tot 13 juli in kamp Amersfoort. Beide malen werd hij door zijn vader Vincent W. van Gogh jr. vrijgekocht voor respectievelijk ƒ 500,- en ƒ 800,-.
Van Gogh hielp ondergedoken joden, studenten en Binnenlandse Strijdkrachten met geld, goederen, bonkaarten, vervalste persoonsbewijzen, onderduikadressen en onderdak op zijn etage aan de Weteringschans. Daarnaast kocht hij via een relatie gevangenen vrij, hielp de gedropte radio-operator Paul Peters op alle mogelijke manieren en verleende eind 1944 – begin 1945 enkele maanden in het kantoor van zijn vader aan de Herengracht huisvesting aan Het Parool en Ons Volk; den vaderlant ghetrouwe.
Nadat op donderdagochtend 1 maart 1945 een transport geroosterde broden was onderschept, vond door de Sicherheitspolizei een inval plaats in de woning van Van Gogh en diens dispuutgenoot Johan Bais aan de Weteringschans. Van Gogh werd samen met onder meer zijn boezemvriend Gijs Gorter en Bais gearresteerd. Iedereen die in de uren daarna het huis naderde, werd gearresteerd en ondervraagd. Aan het eind van de middag werden negen mannen naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans overgebracht en zeven vrouwen (enkelen van hen koerierster) naar de Amstelveenseweg.
Op 8 maart 1945 werd van Gogh bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.
Theo van Gogh ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.
Heeft u aanvullende informatie over Theodoor van Gogh? U kunt hier uw informatie toevoegen.
Krantenbericht Van Gogh
Radio Oranje: orgaan voor strijdend Nederland: Amsterdam, 21 maart 1945
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010438532%3Ampeg21%3Aa0002.