Frinkel, Hartog

20.03.1889 - 18.09.1944 (55 jaar)

Beroep: Lompensorteerder
Woonplaats: Brunssum
Burgerlijke status: Gehuwd

Door het nieuwe monument is de geschiedenis van de fusilladeplaats Rozenoord opnieuw onder de aandacht gekomen. Een aantal nabestaanden van gefusilleerden die eerder niet bekend waren hebben contact opgenomen en nieuwe informatie verstrekt. Dit heeft geleid tot verder onderzoek waarbij een negende fusilladedatum naar voren is gekomen. Op 18 september 1944 zijn zes mannen gefusilleerd bij Rozenoord aan de Amsteldijk, waaronder Hartog Frinkel.

Hartog werd er van verdacht samen met stadsgenoten Albert Inberg en Edmond Maasen springstoffen uit de mijnen te Limburg hebben weggenomen. De mannen zouden zouden deze naar Amsterdam vervoerd hebben met het doel deze ter beschikking van de verzetsbeweging te stellen. Uit naoorlogse bronnen blijkt dat men hiermee een aanslag wilde plegen op het Centraal Station van Amsterdam.

Op 18 september 1944 werd Hartog aan de Amsteldijk gefusilleerd. Tot op heden is het onduidelijk of de mannen zijn gefusilleerd vanwege de misdaad waarvan zij verdacht werden of dat zij ‘zur besonderen verwendung‘ of als represaillemaatregel zijn gefusilleerd.

Op 18 september 2018 verscheen het artikel ‘Het springstofverraad’ in de De Limburger over Hartog Frinkel, Edmond Maasen en Albert Ingberg uit Brunssum

Heeft u aanvullende informatie over Hartog Frinkel? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage:

Reactie op Hartog Frinkel

Hij was mijn opa en zat in het verzet, mijn opa is als verzetsstrijder vermoord door de Duitsers, ze wisten niet dat hij joods was. Mijn opa weigerde een ster te dragen en ging werken en wonen in Limburg, vandaar pleegden ze verzet tegen de bezetter.