Naarstig, Aloijsius Christiaan

15.02.1895 - 08.03.1945 (50 jaar)

Beroep: Schoenenwinkelier te Amsterdam
Woonplaats:
Burgerlijke status: Gehuwd

De schoenenwinkelier Louis Naarstig was vanaf juni 1940 als reserve-kapitein (45e Regiment Infanterie) actief in het LOF en later de Ordedienst. Hij verzamelde hij weggegooide vuurwapens van het Nederlandse leger – in de Houthaven en de ringvaart bij Schiphol en bij Callantsoog, de Wonsstelling en Grebbelinie – en vervoerde deze per vrachtwagen naar bergplaatsen in Amsterdam.

Toen reserve-officieren zich in 1943 moesten melden voor terugkeer in krijgsgevangenschap, voerde hij voor de meldplaats in Amersfoort hiertegen actie. Voor de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers voorzag hij ondergedoken joden en oud-militairen van bonkaarten, geld en levensmiddelen. Vóór september 1944 woonde hij nachtelijke (wapen)oefeningen van de Knokploeg-Volendam bij.

Bij de fusie met de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) werd hij – op voorstel van de Knokploeg-Waterland – benoemd tot districtscommandant Binnenlandse Strijdkrachten-Strijdend Gedeelte. Hij was betrokken bij spionage, spoorwegsabotage, wapenvervoer, het verspreiden van illegale bladen en het onklaar maken van door de bezetter aangebrachte springladingen in bruggen en dijken.

Van september 1944 tot zijn arrestatie verbleef een aantal uit de Nederlandse Arbeidsdienst gedeserteerde mannen als onderduiker in zijn woning aan de Amstel. Nadat een van hen, Johannes van Welij, twee dagen eerder op een missie van de BS in Hoorn was aangehouden, werd Naarstig op 18 februari 1945 thuis door de Sicherheitspolizei gearresteerd. Op 8 maart 1945 werd hij bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.

Louis Naarstig ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Heeft u aanvullende informatie over Aloijsius Christiaan Naarstig? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage: