Pieter Slooten was lid van de plaatselijke Stootgroep Purmerend, onderdeel van de Binnenlandse Strijdkrachten-Strijdend Gedeelte. In de ochtend van 28 februari bevond hij zich samen met negen andere leden van de Stootgroep op de boerderij van Petrus Kramer om zich in te enten tegen paratyfus.
Mogelijk als gevolg van verraad werd de boerderij die ochtend slachtoffer van een inval door Duitse militairen. De tien mannen en de boerderijhouder werden gearresteerd en overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. Op 8 maart 1945 werden zij allen bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.
Pieter Slooten ligt begraven op de Gemeentelijke begraafplaats in Purmerend.
Heeft u aanvullende informatie over Pieter Slooten? U kunt hier uw informatie toevoegen.
Krantenberichten Slooten
Radio Oranje: orgaan voor strijdend Nederland: Amsterdam, 21 maart 1945
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010438532%3Ampeg21%3Aa0002.
Persmededeelingen van “Bureau Houtman” 24-03-1945
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010438013.
Achtergrondinformatie uit: De Eerebegraafplaats te Bloemendaal (Den Haag 2005) van P. Heere
Eind 1944 verleende veehouder P.A. Kramer in zijn boerderij aan de Kanaaldijk 53 in Purmerend onderdak aan onderduikers. Ook had hij de plaatselijke BS-SG Stoottroep Purmerend – bestaande uit 22 leden onder leiding van A.I. Frederiks – toestemming gegeven de boerderij te gebruiken als ontmoetingsplaats voor vergaderingen, bergplaats voor gedropte wapens en plek om met deze wapens te oefenen. In de boerderij waren 22 britsen getimmerd voor het geval de stoottroep kort voor de bevrijding daar geconsigneerd zou worden. Tien leden van de BS-Stoottroep Purmerend (W. van den Brink, E. Doets, A.I. Frederiks, C. de Jonge, G. Kroon, G. Leegwater, H. Meijer, P. Slooten en de broers J.H. en P.Conijn) en hun onderdakgever P. Kramer werden op 15 november 1945 overgebracht naar Purmerend en daar herbegraven op de Algemene begraafplaats (de eerste acht genoemden) en de RK begraafplaats (de laatste drie). Sinds 1981 liggen allen bij elkaar op de nieuwe Gemeentelijke begraafplaats.
Monumenten Spreken
http://www.monumentenspreken.nl/