Kramer, Petrus Antonius

17.09.1901 - 08.03.1945 (43 jaar)

Beroep: Veehouder
Woonplaats: Purmerend
Burgerlijke status: Gehuwd

Eind 1944 verleende veehouder Petrus Kramer in zijn boerderij aan de Kanaaldijk 53 in Purmerend onderdak aan onderduikers. Ook had hij de plaatselijke BS-SG Stoottroep Purmerend – bestaande uit 22 leden onder leiding van Albertus Frederiks – toestemming gegeven de boerderij te gebruiken als ontmoetingsplaats voor vergaderingen, bergplaats voor gedropte wapens en plek om met deze wapens te oefenen.

In de boerderij waren 22 britsen getimmerd voor het geval de stoottroep kort voor de bevrijding daar geconsigneerd zou worden. In de ochtend van 28 februari 1945 waren tien leden van de stoottroep – Frederiks (37), Willem van den Brink (28), de broers Johannes en Paulus Conijn (28 en 18), Elias Doets (27) Cornelis de Jonge (25), Gerrit Kroon (25), Gerard Leegwater (25), Herman Meijer (38) en Pieter Slooten (26) – op de boerderij om te worden ingeënt tegen paratyfus. Mogelijk als gevolg van verraad werd de boerderij die morgen door Duitse militairen omsingeld en overvallen. De tien BS’ers en boer Kramer werden gearresteerd en – tijdens de huiszoeking werd de wapenopslagplaats gevonden – overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Op 8 maart 1945 werden zij aan de Amsteldijk doodgeschoten.

Heeft u aanvullende informatie over Petrus Antonius Kramer? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage:

Petrus Antonius Kramer via 4 & 5 mei purmerend

Op het Erehof van de begraafplaats Purmerend bevinden zich de graven van 12 verzetsmensen uit de tweede wereldoorlog, waaronder Petrus Antonius Kramer.