Conijn, Paulus

06.07.1926 - 08.03.1945 (18 jaar)

Beroep: Leerling-smid / machinebankwerker
Woonplaats: Purmerend
Burgerlijke status: Ongehuwd

Paulus Conijn was samen met zijn broer Johannes lid van de plaatselijke Stootgroep Purmerend, onderdeel van de Binnenlandse Strijdkrachten-Strijdend Gedeelte. In de ochtend van 28 februari bevonden zij zich samen met acht andere leden van de Stootgroep op de boerderij van Petrus Kramer om zich in te enten tegen paratyfus.

Mogelijk als gevolg van verraad werd de boerderij die ochtend slachtoffer van een inval door Duitse militairen. De tien mannen en de boerderijhouder werden gearresteerd en overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. Op 8 maart 1945 werden ze bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.

Paulus Conijn ligt begraven op de Gemeentelijke begraafplaats in Purmerend.

 

Heeft u aanvullende informatie over Paulus Conijn? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage:

brief 27-3-1945

Dit is een brief die mijn opa Cornelis de Jong schreef in maart 45. De broers Conijn worden in de brief genoemd. Mijn opa woonde toen in de julianastraat nr 42 te purmerend. De Jan waarover in de brief gesproken wordt was op dat moment een onderduiker.

Paulus Conijn via 4 & 5 mei Purmerend

Op het Erehof van de begraafplaats Purmerend bevinden zich de graven van 12 verzetsmensen uit de tweede wereldoorlog, waaronder Paulus Conijn.

Foto van de begrafenis van Jan en Paul Conijn op de Katholieke Begraafplaats aan de Overweersepolderdijk. Jansje Tol Conijn - de moeder van beide jongens - kwam uit Volendam. Op de foto zie je Opoe Tol op haar rug.

Foto van de begrafenis van Jan en Paul Conijn op de Katholieke Begraafplaats aan de Overweersepolderdijk. Jansje Tol Conijn – de moeder van beide jongens – kwam uit Volendam. Op de foto zie je Opoe Tol op haar rug. Bron: Jan Molenaar via http://www.4en5meipurmerend.nl/conijn-paulus.html