Conijn, Johannes Hendrikus

19.12.1916 - 08.03.1945 (28 jaar)

Beroep: Carrosseriebouwer
Woonplaats: Purmerend
Burgerlijke status: Gehuwd

Carrosseriebouwer Johannes Conijn was samen met zijn jongere broer Paulus lid van de plaatselijke Stootgroep Purmerend, onderdeel van de Binnenlandse Strijdkrachten-Strijdend Gedeelte. In de ochtend van 28 februari 1945 bevonden zij zich samen met acht andere leden van de Stootgroep op de boerderij van Petrus Kramer om zich in te enten tegen paratyfus.

Mogelijk als gevolg van verraad werd de boerderij die ochtend slachtoffer van een inval door Duitse militairen. De tien mannen en de boerderijhouder werden gearresteerd en overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Op 8 maart 1945 werden zij allen bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.

Johannes Conijn ligt begraven op de Gemeentelijke begraafplaats in Purmerend.

 

Heeft u aanvullende informatie over Johannes Hendrikus Conijn? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage:

Johannes Hendrikus Conijn via 4 & 5 mei Purmerend

Op het Erehof van de begraafplaats Purmerend bevinden zich de graven van 12 verzetsmensen uit de tweede wereldoorlog, waaronder Johannes Hendrikus Conijn.

Foto van de begrafenis van Jan en Paul Conijn op de Katholieke Begraafplaats aan de Overweersepolderdijk. Jansje Tol Conijn - de moeder van beide jongens - kwam uit Volendam. Op de foto zie je Opoe Tol op haar rug.

Foto van de begrafenis van Jan en Paul Conijn op de Katholieke Begraafplaats aan de Overweersepolderdijk. Jansje Tol Conijn – de moeder van beide jongens – kwam uit Volendam. Op de foto zie je Opoe Tol op haar rug. Bron: Jan Molenaar via http://www.4en5meipurmerend.nl/conijn-johannes-hendrikus.html