Jonkhart, Gerrit

11.07.1914 - 31.01.1945 (30 jaar)

Beroep: Metaalbewerker
Woonplaats: Amsterdam
Burgerlijke status: Gehuwd

Gerrard Jonkhart was metaalbewerker en woonde in de Willemstraat in Amsterdam. In december 1944 of januari 1945 werd Jonkhart door Amsterdamse politierechercheurs gearresteerd op verdenking van het plegen van roofovervallen en voor ondervraging meegenomen naar het Hoofdbureau aan de Elandsgracht.

Naast Jonkhart waren ook kompanen Werst, Siem, Krop, Spel en Frank (schuilnaam van Ernst Ludwig Wagner) gearresteerd. Naar aanleiding van verhoren van de zes verdachten werd in het proces-verbaal vastgelegd dat de mannen tijdens hun activiteiten gekleed gingen in Duitse uniformen en dat ‘Frank’ zich had uitgegeven als SD-ambtenaar.

Het Amsterdamse Hoofdbureau van politie droeg de mannen over aan de Sicherheitspolizei. Zij werden overgeplaatst van het politiebureau Elandsgracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans, waar een veel strenger regime heerste. De verdachten waren overgeleverd aan de willekeur van de Sicherheitspolizei. Hanns Albin Rauter tekende zonder verder onderzoek het doodvonnis over de zes mannen. Zij konden op ieder willekeurig moment, zonder directe aanleiding, door de Sicherheitspolizei gefusilleerd worden.

Op 31 januari 1945 werd Jonkhart samen met de vijf andere verdachten bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd.

Gerard Jonkhart ligt begraven op het Nederlands Ereveld Loenen in de gemeente Apeldoorn.

Heeft u aanvullende informatie over Gerrit Jonkhart? U kunt hier uw informatie toevoegen.

Uw gegevens:
Uw bijdrage: